Zimowy sezon grypy
Według danych EISS (Europejskiego Systemu Nadzoru nad Grypą) i ECDC (Europejskiego Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób), w styczniu br. zanotowano wzrost zachorowań na grypę w 13 krajach: Austrii, Bułgarii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Irlandii, Luksemburgu, Portugalii, Słowenii, Szwajcarii, na Węgrzech, w Wielkiej Brytanii i Włoszech. Mając na uwadze zachowanie wirusa grypy w poprzednich latach, należy przypuszczać, że rozprzestrzeni się on w najbliższych tygodniach na inne kraje europejskie.
ECDC szacuje, że każdego roku grypa sezonowa, w zależności od ciężkości przebiegu choroby, powoduje od 40–220 tysięcy zgonów. Tegoroczną grypę zimową wywołał w głównej mierze nowy szczep wirusa grypy A (H1), który jest zazwyczaj kojarzony z łagodną postacią epidemii. W ciągu ostatnich 15 lat zaobserwowano wzrost wskaźnika infekcji wywołanych przez wirus H1 głównie u małych dzieci. Natomiast tej zimy widoczny jest wzrost zachorowań wśród populacji ludzi pracujących, szczególnie w czterech krajach: Irlandii, Hiszpanii, Szwajcarii i Wielkiej Brytanii. Przewodniczący EISS, prof. Koos van der Velden wyjaśnia: zazwyczaj ponad 70% konsultacji lekarskich związanych z grypą dotyczy dzieci do 14. roku życia. Natomiast w tym roku pracownicy służby zdrowia powinni się spodziewać wzrostu wizyt nie tylko ze strony zaniepokojonych rodziców, ale także osób aktywnych zawodowo. – Grypa jest chorobą, do której trzeba podchodzić na poważnie. Dla każdego, kto zachoruje, jest przykrym doświadczeniem. A dla osób starszych i cierpiących na przewlekłe choroby serca czy płuc, grypa może oznaczać śmierć. Osoby z grup wysokiego ryzyka powinny się zabezpieczyć przez zaszczepienie – mówi prezes ECDC Zsuzsanna Jakab. Teraz, kiedy grypa opanowuje Europę, najważniejszym zadaniem jest zredukowanie skali rozprzestrzeniania się wirusa. Jest to możliwe dzięki zachowaniu kilku zasad ostrożności oraz stosowaniu profilaktyki: Tam, gdzie to możliwe, osoby zainfekowane grypą powinny unikać kontaktu z innymi. Należy zachować podstawowe zasady higieny, np. mycie rąk. Osoby z grup wysokiego ryzyka (starsze, cierpiące na choroby przewlekłe, z obniżoną odpornością) powinny się zaszczepić, jeśli jeszcze tego nie zrobiły.
autor: Dobry Dietetyk (MN)
Przeczytaj inne porady z tej kategorii
Niechciany prezent
Brodawki zwykłe, popularnie nazywane kurzajkami, to małe (przypominające pęcherze lub odciski) narośla wywołane przez szczepy wirusa brodawczaka ludzkiego HPV (Human Papilloma Virus). Najczęściej kurzajki pojawiają ...
czytaj więcejZimowe utrapienia
Zwykłe przeziębienia najczęśniej lekceważymy. Rzadko kiedy rozczulamy się nad sobą i zazwyczaj z bólem gardła, katarem i kaszlem zmagamy się z codziennymi obowiązkami. Tymczasem ignorowanie ...
czytaj więcej